Työharjoittelu käsityökeskuksessa


Suoritin tekstiiliopintojeni ensimmäisen vuoden työharjoittelun Salon käsityökeskuksessa. Käsityökeskus on avoin kaikille ja tilat ovat auki ma-to 9-17 ja pe 9-14. Käsityökeskus sijaitsee rauhallisella alueella Salon Lukkarinmäessä ja kuuluu valtakunnalliseen Taitojärjestöön. Järjestön tavoitteena on käsityökulttuurin edistäminen ja siihen kuuluvat taitokeskukset järjestävät kakille avoimia käsityökursseja ja työpajoja ympäri vuoden. Salon käsityökeskus koostuu kolmesta tilasta, kutomosta, kurssitilasta ja myymälästä. Käsityökeskuksessa työskentelee vakituisesti yksi työntekijä, joka vastaa asiakaspalvelusta, kutomon työtehtävistä, myymälästä sekä käsityökurssien järjestämisestä.





Kutomon tiloissa sijaitsevat 17 kangaspuut, joilla on mahdollisuus kutoa esim. mattoja, pyyhkeitä, liinoja, huiveja, kasseja ja huopia. Kudottavat loimet vaihtuvat kausittain. Kutomossa kudonta on tehty helposti lähestyttäväksi kaikentasoisille kutojille. Työntekijän vastuulla on kutomon loimien suunnittelu, loimen luonti, loimen rakentaminen puille sekä kudonnassa ohjaaminen ja avustaminen. Asiakas pääsee siten heti kutomaan etukäteen valmisteltuihin kangaspuihin. Kangaspuut varataan ottamalla yhteyttä käsityökeskukseen ja neuvottelemalla työntekijän kanssa kudonnan aikataulu. Käsityökeskuksesta on mahdollisuus myös tilata suunnittelupalveluita, loimia ja tilaustuotteita, kuten mattoja keskuksen ulkopuolelle. Suunnittelupalvelu käsittää mm. tuotteen suunnittelun asiakkaan toivomusten mukaan, esim. mitä värejä/materiaaleja halutaan työssä käyttää sekä työhön tarvittavien materiaalien määrän laskennan.



Kutomo

Loimet luodaan luomapuissa.


Käsityökeskuksen kurssitilassa järjestetään ympäri vuoden erilaisia käsityöpajoja. Järjestettävät kurssit löytyvät Taito Varsinais-Suomen kotisivuilta. Kurssit ovat avoimia kaikille ja kaikentasoisille käsityöharrastajille. Kurssit tarjoavat ihmisille matalan kynnyksen tutustua erilaisiin käsitöihin. Kursseilla saat ohjauksen ja materiaalit kurssi- ja materiaalimaksua vastaan. Valmiita käsityöpaketteja on mahdollista tilata myös Taito-yhdistyksen Taito Shop- nettikaupasta. Tämän vuoden kursseilla on valmistettu mm. makramee- ja mosaiikkitöitä sekä opeteltu kirjontaa. Kurssitilassa voit käydä myös tutustumassa aiemmilla kurseilla valmistuneisiin töihin.


Valmis loimiletti kurssitilassa.


Myymälässä on myynnissä valikoima erilaisia lankoja, kuteita, valmiita käsityöpaketteja, käsityökirjallisuutta sekä valmiita käsitöitä. Myymälästä voi myös ostaa valmiiksi leikattuja kuteita esim. räsymattoa varten. Käsityökeskuksen kautta voi myös tilata materiaaleja, kuten lankoja.






Käsityökeskuksessa on helppo aloittaa kudontaharrastus, sillä keskus tajoaa kaiken tarvittavan materiaaleista lähtien. Kurssien lisäksi käsityökeskuksessa pidetään myös näyttelyitä eri käsityöalan ammattilaisilta ja harrastajilta. Harjoitteluni työnkuvaan kuului loimien luomista, loimien rakentamista kangaspuille, sisältäen niisimisen, alkusolmut ja polkusten sitomisen, mallikappaleiden kutomisen, sekä asiakkaiden avustamista kudonnassa ja käsityökursseilla.

Kommentit

Suositut tekstit