Muotoilun vuosikymmenet, Osa 6/7

1980-luku


Muotoilussa alkoi näkyä entistä enemmän eri suuntauksia teknologisen kehityksen nopeutuessa. Uudet tekniikat, kuten laserleikaus sekä uudet materiaalit vaikuttivat uusien muotojen ja materiaalien kokeilemiseen. Eri tyylilajeja ja aikakausia yhdisteltiin toisiinsa.

Huonekalut olivat 80-luvulla yleensä vaaleaa puuta, rakenteeltaan selkeitä. Huonekalut olivat kevytrakenteisiä, mutta sohvat olivat muhkeita. Sisustuksessa suosittu lattiamateriaali oli korkki. Huoneet tapetoitiin usein lasikuitutapetilla.

1980-luvun lopusta olohuoneiden huonekorkeutta nostettiin ja huoneesta tehtiin avarampi. Etelänmatkoilta saadut vaikutteet saivat suomalaiset rakentamaan kaarevia oviaukkoja.
Keittiön sisustuksessa alettiin käyttää myös graniittia ja marmoria. Pyökki oli suosittu materiaali ja sitä käytettiin esimerkiksi keittiössä valkoisten kaappien koristelistoina ja vetiminä.
Kylpyhuoneisiin alkoi ilmestyä laattoja ja lasitiiliä. Makuuhuoneissa suosioon nousi vesisängyt, jotka kuitenkin hävisivät nopeasti 90-luvulla.

Sisutuksen tehosteväreinä käytettiin vahvoja värejä ja mustaa. Verhojen kuosit koostuivat epämääräisistä kuvioista. 80-luvun retrofunktionalismin myötä sisustukseen tuli musta nahka, kromatut metalliputket ja rottinki.

Tekstiileissä suosittuja olivat 80-luvun alussa neutraalit sävyt ja pienet kuviot. Vaatetuksessa käytetyt tekstiilit olivat kevyitä, sillä muodissa suosittiin väljää tyyliä. Postmodernismin myötä tekstiileissä alettiin käyttää neon- ja pastellivärejä ja kuviot olivat leikkisiä. Sisustuksessa suosittu mustavalkoisuus näkyi myös tekstiileissä, joissa käytettiin mustavalkoisisa graafisia kuvioita.

Erikoispainotekniikat toivat tekstiileihin uudenlaisia maalauksellisia kuoseja. Valokuvapainatuksella saatiin painettua esim. sarjakuvahahmoja kankaalle. Eija Rasinmäen suunnittelemat puuvillakuteiset matot olivat 80-luvulla suosittuja. Plyysimatot ovat yleistyneet 80-luvulta lähtien. 80-luvulla verhokankaissa ja pöytäliinoissa käytettiin painettuja puuvillankaita. Sisustustekstiileissä suosittiin yhtenäisyyttä, esim. päiväpeitto ja verhot olivat samaa kangasta. Pöytien päällä pidettiin poppanaliinoja ja kaitaliinoja, isoja pöytäliinoja käytettiin yleensä vain juhlakattauksissa.

Fujiwo Ishimoto suunnitteli Marimekolle useita kangaskokoelmia 1980-luvulla. Ishimoto aloitti Marimekolla suunnittelijana 1974 ja saa inspiraationsa luonnosta ja sen eri ilmiöistä. Ishimoto päätti matkustaa Suomeen tutustumaan Marimekkoon nähtyään Maija Isolan kuoseja Tokiossa 1960-luvulla.

"Terhen", Fujiwo Ishimoto, Marimekko, 1980.
"Maisema", Fujiwo Ishimoto, Marimekko, 1982.
"Linnunpesä",  Fujiwo Ishimoto, Marimekko, 1982. 
"Itä", Fujiwo Ishimoto, Marimekko, 1983.

"Kalliomaa", Fujiwo Ishimoto, Marimekko, 1988.

 Lähteet:
Sisustuksen ajat. Ulla Seppälä-Kaven.Turun ammattikorkeakoulu. 2014. Turku.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/30/koti-ja-sisustus-1980-ja-1990-luvulla
https://www.marimekko.com/fi_fi/meista/marimekon-tarina
https://www.tampere.fi/ekstrat/vapriikki/tekstiilejatampereelta/vaatetus.html


Kommentit

Suositut tekstit