Muotoilun vuosikymmenet, Osa 7/7

Postmodernismi


Postmodernismi on 1900-luvun lopussa kehittynyt arkkitehtuurin, taiteen ja filosofian suuntaus, jonka huippu sijoittuu 1980-luvulle. Tavoitteen oli häivyttää korkeakulttuurin ja populaarikulttuurin välistä rajaa. Postmodernismilla tarkoitetaan modernismin jälkeistä aikakautta. Postmodernismissa korostetaan paikallisia tyylejä ja yhdistetään elementtejä eri aikakausilta ja kulttuureista. Tyypillinen postmoderni teos tarkoituksenmukaisesti jäljittelee toisen ajan, taidesuunnan tai taiteilijan tyyliä ("pastissi"), eli muokattiin jo olemassaolevaa taidetta. Kaikenlainen tyylilainailu oli sallittua. Muotoilussa postmodernismin koettiin lisäävän esineiden visuaalista levottomuutta.  


1980-luvulla postmodernismi ilmestyi arkkitehtuuriin Suomessa. Postmodernissa arkkitehtuurissa painotettiin monimuotoisuutta. Tunnusomaista postmodernissa arkkitehtuurissa oli leikkisyys ja yksilöllisyys. Taloissa näkyi erkkereitä, torneja, vinoja seiniä ja pyöreitä ikkunoita. Väreinä käytettiin pastellisävyistä varsinkin vaaleansinistä ja -punaista.Hyvä esimerkki postmodernismista Suomen arkkitehtuurissa edustaa Helsingissä sijaitseva Pikku-Huopalahden asuinalue. Jokainen rakennus on erilainen ja julkisivut koostuvat erilaisista materiaaleista.



"Westside Lounge", nojatuoli, Ettore Jr Scottsass, Italia, 1983.
Kuvan lähde: Victoria&Albert Museum.


Postmodernissa taiteessa oli ominaista erilaisten tekniikoiden, tyylien ja taiteenmuotojen sekoittaminen. Postmodernissa taiteessa korostettiin tulkinnan vapautta. Tavoitteena oli rikkoa ja kyseenalaistaa taiteen rajoja ja käsitteitä. Tyyli oli humoristinen, kokeileva, leikittelevä ja ironinen.

"Poltrona di Proust", nojatuoli, Alessandro Mendini, 1978, Milano. Tämän postmodernin nojatuolin muoto mukailee barokkityyliä, kuosi on pistemaalausta ja nimi on otettu kirjallisuudesta. Kuosi on käsinmaalattu suoraan tuolille, heijastamalla siihen Paul Signacin maalaus.
Kuvan lähde: Victoria&Abert Museum.




https://yle.fi/uutiset/3-5264937
http://www.mfa.fi/lisatietoa-1980
https://muotoiluhistoria.wikispaces.com/Postmodernismi
http://oppimateriaalit.jamk.fi/taideteollisuus/postmodernismi/
http://collections.vam.ac.uk/item/O1247425/poltrona-di-proust-armchair-mendini-alessandro/
http://collections.vam.ac.uk/item/O58658/westside-lounge-armchair-sottsass-ettore-jr/

Kommentit

Suositut tekstit